jueves, julio 19, 2007

EL FUTUR DEL CATALÀ

Qui no ha sentit alguna vegada frases com “el català s’extingirà aviat” o “al català només li queden dues generacions”? Personalment sempre he estat escèptic i fa poc vaig agafar un llibre sobre tot això a la biblioteca. Per informar-me més que res. Es titulava El fantasma de la mort del català de Miquel Pueyo, un professor universitari dins l’òrbita d’ERC. La veritat és que m’ha sorprès. Jo esperava frases incendiaries, missatges apocalíptics... però he trobat unes tesis força raonables i a més semblants a les meves (quina joia!).


El català, encara que a molts profetes no els hi sembli, gaudeix de bona salut i cada any que passa més. Per començar diré que la suposada mort del català no és una hipòtesis nova i que ja la venen anunciant des de fa 300 anys. Als anys setanta una respectada eminència va profetitzar que el català hauria desaparegut a principis del segle XXI... No comments... La veritat és que en els últims cent anys si que s’han extingit moltes llengües però són d’aquelles que a Occident se la suda perquè només la parlen quatre aborígens d’Oceania, Àfrica o indis americans. Hi ha llengües europees com el gaèlic, el bretó, l’occità o moltes d'Itàliaque estan en franca decadència i fa l’efecte que efectivament tenen els dies comptats. Però el català no. Segons estudis estadístics fiables el percentatge de gent que parla habitualment el català s’ha incrementat bastant a Catalunya els últims deu anys (malgrat la gran arribada d’immigrants de fora d’Espanya). I curiosament la majoria dels fills dels immigrants andalusos o extremenys que van arribar durant la dictadura utilitza el català amb els seus fills. Tot i que no és la seva llengua materna.


Més dades? El 40% de l’alumnat a les escoles de català per adults són iberoamericans, un col·lectiu que la majoria de gent creu que mai farà l’esforç d’aprendre català perquè amb el castellà en tenen prou. És un de tants tòpics racistes que s’utilitzen per crear rebuig a la població. A més, és lògic que els nouvinguts ho facin. Saben que en aquest país el català és, si no imprescindible sí molt recomanable per treballar cara al públic. Seria estúpid desaprofitar aquesta avantatge.

I si algú diu que a les escoles totes les assignatures es fan en català (menys castellà) sempre apareixerà una veu amb allò de “el català es parla a classe però està desapareixent del pati...” Desapareixent? Comparat amb què? Amb quan vivia el dictador feixista i estava prohibit??

El problema és que per molta gent (en una franja dels 15 als 30 anys) el català és una llengua massa formal, lligada a l’administració i a la burocràcia. S’hauria de fer alguna cosa al respecte per potenciar aquesta franja d’edat coixa i fer del català una eina més “guai” i “enrollada”. Segons el meu punt de vista, s’ha fet un favor molt més gran a la normalització lingüística doblant Bola de Drac al català que totes aquestes campanyes de dentadures que salten i rotulació obsessiva als comerços.


I amb tot això... Per què hi ha una gent que sempre està cridant que el català agonitza quan les dades diuen exactament el contrari? En teoria és un crit d’alerta perquè la població es mobilitzi però en veritat fa molt més mal que bé. Després de tants anys de repetir la cançoneta bona part de la població es pot cansar i crear bastant rebuig. A més encoratja a aquells feixistes (rollo COPE) que somien que un dia desaparegui el català. Doncs aquesta gent no para de rebre noticies positives que els dona ànims per continuar... I que a més són falses!


Tampoc oblidem els centenars de milers de nous catalans que han arribat a la nostra terra... Per què s’han de molestar a aprendre una llengua que, segons repeteixen molts “catalanistes” està pràcticament morta? O vosaltres us posaríeu a aprendre llatí si anéssiu a viure a Alemanya?


Els catalans no hem abandonat el nostre idioma en situacions infinitament pitjors: dictadures militars, absolutisme visceral... llavors el català no tenia cap mena de protecció i a més estava durament perseguit. I algú creu que s’extingirà precisament ara que és la llengua oficial i que està totalment blindat? Segons crec, el català s’extingirà exactament el mateix dia que els irlandesos abandonin el catolicisme i es converteixin en massa al budisme. Fent una ullada a la nostra història és evident que la gran vaca sagrada del poble català és la seva llengua. Altres pobles han tingut o tenen la religió (Irlanda, Polònia...), la raça (l’Alemanya del passat), el treball (nord-americans) o la concepció de l’orgull i la noblesa (Castella). Francament, si els nostres descendents deixen morir el català es deurà, ras i curt, a que no són dignes d’expressar-se en una llengua que ha costat als seus avantpassats tanta sang, suor i llàgrimes.

Etiquetas:


Parador