lunes, mayo 07, 2007

L’IMPERI DEL CENTRE












La percepció que la Xina està creixent (o desenvolupant-se o modernitzant-se...) no és nova però últimament sembla més visible. Es diu que serà la 1 potencia per davant dels Estats Units al 2050... Com que jo tinc bastant temps lliure i he llegit un parell de bons llibres sobre el tema, escriuré una mica sobre això, per si algú està poc informat.



La Xina és una potència històrica que sempre ha estat la primera nació del planeta en gairebé tots els àmbits (demogràfic, econòmic, cultural, tecnològic, militar...). A l’antiguitat, Xina era encara més poderosa que l’imperi romà, a l’Edat Mitjana més que tota Europa junta... i a principis del segle XIX, Xina seguia sent la 1 potencia mundial per davant de l’Imperi de Napoleó. Que nosaltres no ens haguem adonat és senzillament perquè el seu període de decadència ha coincidit amb la segona meitat del segle XIX i el XX. Ara li toca recuperar la seva antiga glòria i el seu lloc al món... i ho està fent a un ritme vertiginós.


La Xina va entrar al 2001 a l’Organització Mundial de Comerç (i per molts aquest fet és molt més important que l’11-S). Però abans d’això ja inundava el planeta amb els seus productes barats i creixia més ràpid que la resta del món. Però com de ràpid creix, us preguntareu? Doncs un país que creix a un ritme d’un 2 a un 4% del PIB en un any, com Espanya o Estats Units, es considera que té un bon creixement econòmic, robust i sa. La Xina porta creixent a uns nivells d’un 10% des de fa gairebé 30 anys... I no sembla que vagi a afluixar si no tot el contrari. De fet, molta gent opina que el govern xinès manipula les dades que presenta per no espantar encara més als economistes estrangers... O sigui que és provable que creixin a un 14 o 15% anual. No cal dir que això és una barbaritat! Una situació semblant no s’havia donat mai a cap país. Si s’hagués de fer una analogia seria la d’Estats Units a principis del segle XX quan estava a punt de convertir-se en la 1 potència del món... Però a un ritme 5 vegades superior.


Actualment la Xina és la 4 potència del món però fa només dos o tres anys era la 7. Al 2008 organitzaran les Olimpíades a Pekín i segurament ja serà la 3 potencia, per davant d’Alemanya... A aquest ritme, la Xina serà la 1 potència mundial per davant d’Estats Units no al 2050 si no només d’aquí 20 anys.

Ningú pot competir amb un país de 1300 milions d’habitants, amb bona tecnologia, esperit treballador i sous mínims. La situació pot tenir similituds amb Taiwan, Corea del Sud o amb el Japó que va sortir destruït i miserable de la guerra per convertir-se en el Japó actual: ric i modern... La diferencia és que la Xina està 10 vegades més poblada que el Japó i no són 4 illes més petites que Espanya si no que és tot un continent en si mateixa.


Ningú sap ben bé com serà el món del futur però el que és indubtable és que la Xina tindrà més pes que qualsevol altre nació i que del seu futur en depèn la humanitat sencera. Com abans siguem conscients de tot això millor.

Etiquetas:


Parador