lunes, mayo 07, 2007

L’IMPERI DEL CENTRE












La percepció que la Xina està creixent (o desenvolupant-se o modernitzant-se...) no és nova però últimament sembla més visible. Es diu que serà la 1 potencia per davant dels Estats Units al 2050... Com que jo tinc bastant temps lliure i he llegit un parell de bons llibres sobre el tema, escriuré una mica sobre això, per si algú està poc informat.



La Xina és una potència històrica que sempre ha estat la primera nació del planeta en gairebé tots els àmbits (demogràfic, econòmic, cultural, tecnològic, militar...). A l’antiguitat, Xina era encara més poderosa que l’imperi romà, a l’Edat Mitjana més que tota Europa junta... i a principis del segle XIX, Xina seguia sent la 1 potencia mundial per davant de l’Imperi de Napoleó. Que nosaltres no ens haguem adonat és senzillament perquè el seu període de decadència ha coincidit amb la segona meitat del segle XIX i el XX. Ara li toca recuperar la seva antiga glòria i el seu lloc al món... i ho està fent a un ritme vertiginós.


La Xina va entrar al 2001 a l’Organització Mundial de Comerç (i per molts aquest fet és molt més important que l’11-S). Però abans d’això ja inundava el planeta amb els seus productes barats i creixia més ràpid que la resta del món. Però com de ràpid creix, us preguntareu? Doncs un país que creix a un ritme d’un 2 a un 4% del PIB en un any, com Espanya o Estats Units, es considera que té un bon creixement econòmic, robust i sa. La Xina porta creixent a uns nivells d’un 10% des de fa gairebé 30 anys... I no sembla que vagi a afluixar si no tot el contrari. De fet, molta gent opina que el govern xinès manipula les dades que presenta per no espantar encara més als economistes estrangers... O sigui que és provable que creixin a un 14 o 15% anual. No cal dir que això és una barbaritat! Una situació semblant no s’havia donat mai a cap país. Si s’hagués de fer una analogia seria la d’Estats Units a principis del segle XX quan estava a punt de convertir-se en la 1 potència del món... Però a un ritme 5 vegades superior.


Actualment la Xina és la 4 potència del món però fa només dos o tres anys era la 7. Al 2008 organitzaran les Olimpíades a Pekín i segurament ja serà la 3 potencia, per davant d’Alemanya... A aquest ritme, la Xina serà la 1 potència mundial per davant d’Estats Units no al 2050 si no només d’aquí 20 anys.

Ningú pot competir amb un país de 1300 milions d’habitants, amb bona tecnologia, esperit treballador i sous mínims. La situació pot tenir similituds amb Taiwan, Corea del Sud o amb el Japó que va sortir destruït i miserable de la guerra per convertir-se en el Japó actual: ric i modern... La diferencia és que la Xina està 10 vegades més poblada que el Japó i no són 4 illes més petites que Espanya si no que és tot un continent en si mateixa.


Ningú sap ben bé com serà el món del futur però el que és indubtable és que la Xina tindrà més pes que qualsevol altre nació i que del seu futur en depèn la humanitat sencera. Com abans siguem conscients de tot això millor.

Etiquetas:

7 Comments:

At 6:31 p. m., Blogger David said...

Se m'oblidava comentar un detall després de tot l'exposat... Tot això ho he après pel meu compte. Després de més de 5 anys estudiant Història a la UAB, només un profe "guai" va dedicar mitja horeta a comentar per damunt la història de Xina al segle XIX.

Sé que el comentari serà impopular però la guerra civil i la Història d'Espanya al segle XIX la vaig repetir i repetir obligatoriament a tots els cursos. I em van fer apendre fins quants pels al cul tenia Franco o Macià... tot contrastat amb ignorar totalment a la que serà la 1 potència del futur. Molt bé! Visca l'ensenyament hispano-català, el xovinisme i el mirar-nos el melic constantment! Així estarem molt preparats pel futur!

 
At 10:46 p. m., Anonymous Anónimo said...

Molt interressant, siusplau segexins ilustrant professor Serra !!!!!

P.D: Ultimament estic visitant molt el teu blog... no se si es bo...

 
At 11:31 p. m., Blogger David said...

Aprofita't Subi! Llegir un post porta bastanta menys estona del que porta escriure'l.

A més, crec que quan trobi treball no en podré fer tants!

Merci! una abraçada

 
At 12:14 p. m., Anonymous Anónimo said...

Carles...
Segur que serà la primera potencia mundial i creixera un 15 % anual pero a quin preu:
-Drets humans?
-Seguretat laboral?
-LLibertat d'expressio?
-Llibertat de premsa?
-Censura
-Repressio
...

 
At 1:28 p. m., Anonymous Anónimo said...

Ya lo cantaban los Nikis hace 20 años...
La amenaza amarilla,
nadie sabe lo que pasa
ni la cia ni la nasa,
hiro-hito y mao-setung
luchan por el bien común,
cuando vean lo que han hecho
estarán muy satisfechos...
la amenaza amarilla, lalalaaaa

 
At 1:42 p. m., Blogger David said...

En Carles i en Victor tenen raó.

La gent (jo inclòs) s'acostuma a oblidar que la Xina és una dictadura militar. És el país que mata més gent per pena de mort (molt més que a Estats Units) per crims anti-estat com "robatori de tarjetes de crédit" i coses aixi. Són afussellats i envien les bales a la familia del mort com a exemple que no es pot fer anar contra la nació.

De fet és una situació semblant a l'Espanya dels anys 60-70', politicament una dictadura repressiva, economicament capitalisme salvatge i creixement del nivell de vida encara que es partia d'un nivell baixissim... Acabarà sent la Xina democràtica???

Sembla que la dictadura s'ha afluixat molt, s'ha tornat més flexible i oberta a la resta del món... La tendencia va cap aqui encara que amb alts i baixos com lo de Tiannamen. Creure com fan els Estats Units que un creixement economic i de nivell de vida porta cap a una democracia semblant a la seva és bastant ingenu...

No sé... És complicat. Que creieu vosaltres?

 
At 11:35 p. m., Anonymous Anónimo said...

És complicat dir com evolucianarà el règim chinorri, però si el nivell de vida millora i la gent té més temps lliure per pensar en les coses es poden crear moviments socials que "democratitzin" el páïs, no? Tu q ets historiador ho hauries de saber. I per què en el RISK la Xina no és important??

 

Publicar un comentario

<< Home


Parador