EL MESTRE JOHN HUSTON
Des de petit m'han atret les pel·lícules d'aventures d'en Huston. Tinc una anècdota al respecte. A 5º d'EGB havíem d'escriure un relat i vaig agafar la història de El tesoro de Sierra Madre i la vaig modificar lleugerament. La mestra em va posar molt bona nota per la redacció, sense sospitar que estava plagiant al gran John Huston.
De debò, us animo a que mireu alguna de les seves pel·lícules. És un temps molt ben aprofitat! Us recomano les meves preferides:
1941 – El halcón maltés: La primera pel·lícula de Huston i una de les obres mestres de la història del cinema. Basada amb la novel·la de Dashiell Hammett, amb un Bogart fantàstic fent de Sam Spade i uns secundaris de luxe. Cine negre en estat pur!
1948 – Cayo Largo: Un altre títol imprescindible de cine negre amb Bogart i el magnífic Edward G. Robinson tancats a un hotel del sud de Florida. Força original i claustrofòbica.
1948 – El tesoro de Sierra Madre: L'únic cop que va guanyar un Oscar (i també el seu pare com actor). Ambientada a Mèxic, amb un Bogart bipolar i l'ambició com a tema de fons. De petit era una de les meves pelis preferides.
1950 – La jungla del asfalto: Un altre clàssic magnífic de cine negre sobre atracadors. De petit no m'agradava per la seva complexitat i foscor però ara la sé apreciar pel que val. Un dels primers papers de Marilyn Monroe.
1951 – La reina de África: Segurament la millor pel·lícula de Huston, la més rodona. Li va donar l'únic Oscar a en Bogart. Una aventura en un riu d'Àfrica durant la I Guerra Mundial. El guió és tant magistral que s'ensenya a totes les acadèmies de cinema. Un autèntic plaer en tots els sentits. No conec ningú que l'hagi vist i no l'entusiasmi.
1972: El juez de la horca: Una peli certament estranya però que de petit em flipava, sobretot per un Newman fent d'un jutge força particular que es salta la llei quan li convé i assassina a qui li molesta quan està jugant al poker.
1975 – El hombre que pudo reinar: Segons Maruja Torres, és la més bella pel·lícula d'aventures de tots els temps. Basada en una novel·la curta de Kipling a la que supera totalment. Els protagonistes són uns encantadors Sean Connery i Michael Caine que viatgen per terres inhòspites afganeses. Un 10! Del tot recomanable!
1981 – Evasión o victoria: Bé, no és que sigui una obra mestra però és molt entretinguda. A més, resulta interessant la barreja de futbol, nazis, Michael Caine, Pelé i l'Stallone fent de porter. Segurament, qualsevol altre director hauria patinat amb una combinació tant explosiva però no el gran mestre John Huston.
Etiquetas: pelis
2 Comments:
Totes són basura.
Les superen àmpliament, per exemple:
"Ensalada de pepino en el colegio femenino"
o
"Reformatorio de travestis"
Aquesta última en la seva època me la vaig llogar 14 vegades.
Boccato di cardinale.
Ahhhh Reformatorio de travestis! Com es nota el toc sofisticat de Lubistch, la comedia de Billy Wilder, el suspens de Hitchcock, l'acció de John Ford...
En definitiva, aquesta película poc coneguda fusiona el millor de tots els grans directors de la història. I encara que no siguis un travesti, et pots sentir totalment identificat. Una obra mestre! ***** (sobre 5).
Publicar un comentario
<< Home